2017#4

za 09.12 / Jan Fabre & Het Vlot / The Raft

HET VLOT BILDNIS FEEST met begeleid bezoek aan de tentoonstelling, samengesteld door Jan Fabre en Joanna De Vos en diner in Oostende Zaterdag 9 december 2017 – 14:00

Het is weer tijd voor ons jaarlijks feest in Oostende: we combineren een bezoek aan de tentoonstelling van Het Vlot mét een gezellig diner met zicht op zee !

Het vlot is een tentoonstelling en een gesprek met Oostende, de stad aan zee met een geschiedenis en een parfum. Verspreid over verschillende locaties van de Belgische badstad vertrekt de dramaturgie van de tentoonstelling in Mu.ZEE vanuit het grondig onderzoek naar het Vlot van Medusa (1818) van Théodore Géricault en het utopische vlot van Jan Fabre Kunst is (niet) eenzaam (1986). Een onmiskenbaar verschil in tijd van 170 jaar, een compleet verschillende ontstaansgeschiedenis, maar de werken haken op elkaar in door hun verbeelding van de expeditie en de bestemming van de kunstenaar, een thematiek die tevens metafoor is van de condition humaine.

Een storm, een schipbreuk, een vlot op zee. Slechts enkele overlevenden klampen zich vast aan het leven. Ze willen overleven. Dit theatrale en semi-romantische beeld inspireerde menig achttiende en negentiende eeuwse kunstenaars. Turner bond zichzelf vast aan een mast van een zeilschip om aan den lijve te ondervinden hoe woest de stormen op zee konden zijn. Die impressies vertaalde hij rechtstreeks in zijn werk. Théodore Géricault was danig onder de indruk van een scheepsramp met de Medusa, een Franse fregat die in 1816 ten onder ging, dat hij de enkele overlevenden op een gebrikoleerd vlot in talloze potloodschetsen en met olieverf vereeuwigde. De eenzaamheid, de angst en wanhoop, de drang om te overleven, om te leven en daarvoor desnoods een ander leven te nemen,… het zijn gruwelijke aspecten die ons door de negentiende en twintigste eeuw geschiedenis naar de actualiteit voeren. Menig kunstenaar waande zich eerder op dat vlot, trachtte zich die ontreddering en ontbering eigen te maken en te vertalen in een werk. Niet alleen de tragedie maar ook het avontuur is onlosmakelijk verbonden aan dit alles. De ontdekkingsreiziger die er nieuwsgierig op uit trekt!