Tentoonstellingsbezoek en gesprek met Goedele Peeters

THE SILENCE INSIDE ME
Tentoonstellingsbezoek en gesprek met Goedele Peeters
in Galerie PINSART in Brugge

Zondag 15 april 2018 om 11:00

Veel van Goedele Peeters‘ grafiek is in zwart-wit gedacht en uitgevoerd, maar daartegenover staat dan haar eigenzinnige gebruik van de kleur. Een ongebreidelde kleurenpracht wordt bij haar niet zelden teruggebracht tot een kleurscheiding of een pasteltint die de vorm bepaalt of accentueert. De hang naar lege, stille plekken spreekt uit de weergave van haar onderwerpen. De constructie van het pure of stedelijke landschap is herleid tot de elementaire basisonderdelen.
Deze tentoonstelling in Galerie PINSART bevat een groot aantal houtsnedes, etsen en andere grafiekvormen die ze meesterlijk beheerst, en wordt gecombineerd met heel wat sculpturaal werk. Voor deze tentoonstelling refereert ze naar een zinsnede uit een tekst van Paul Auster: “I dedicate these words to the impossibility of finding a word equal to the silence inside me.”
Een aantal houtsnedes tonen zomerse landschappen van de Lüneburger Heide. Een fris spel van kleuren, licht en schaduw. Ze drukt de natuur uit in de vier jaargetijden. Maar ook toont ze met dezelfde stijl een aantal elementen in het landschap met een duistere oorsprong. Je weet niet meteen wat er aan de hand is, maar je voelt wel een soort onbehagen.
Het Bergen-Belsen documentatiecentrum, een icoon van de holocaust, trekt dan weer, anders dan met zijn inhoud, de aandacht door het architecturaal aspect. Het gebouw wordt door Goedele afgebeeld met een strak perspectief. Een kleurhoutsnede maar ook een ets gedrukt volgens het ‘Chine Collé’ principe werden hiervan gemaakt. Deze laatste vormt een beeld met zeer veel diepte en karakter.
Een van de sculpturen bestaat uit een kring fragiele bloemblaadjes uit porselein. Het resultaat van een uitgebloeide pioenroos wellicht als metafoor voor de vergankelijkheid. Daartegenover toont ze dan weer robuuste werken gegoten uit beton.

We worden ontvangen door de galeriehouders, Sabine en Dan én door Goedele zelf, die ons zal inleiden in haar beeldtaal, haar technieken en haar tentoonstelling.

Praktische informatie

Zondag 15 april 2018

Afspraak om 11:00 ter plaatse
Galerie PINSART
Genthof 21 in Brugge

€5 per persoon voor leden
€8 per persoon voor niet-leden
€1 voor UiTpashouders met kansentarief
€1 handlingkosten exclusief

Eventuele drink achteraf niet inbegrepen

Inschrijven via UiTloket
Hendrik Serruyslaan 18A, 8400 Oostende
059/33.90.00 – uit@oostende.be – www.uitinoostende.be
Openingstijden: maandag tot vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur
zaterdag van 14.00 tot 18.00 uur
of online: https://brugge.iticketsro.com/uitloket/default.aspx

Tip
Haute Lecture by Colard Mansion
Vernieuwing van tekst en beeld in middeleeuws Brugge
Tentoonstelling in Groeningemuseum

Meer weten
http://www.goedele-peeters.be
http://www.pinsart.be
https://www.visitbruges.be/colard-mansion/nl