Seizoenen 2018

Show, Don’t tell
Filmprogramma gecureerd door Bavo Defurne

Filmmaker Bavo Defurne geeft met deze filmreeks een visuele getuigenis van hoe zijn persoonlijke filmtaal is ontstaan, wat zijn invloeden zijn en hoe zijn filmmaken zich heeft ontwikkeld. Centraal staat de rol van het voorschrift Show, don’t tell (Toon, in plaats van te vertellen). Dat is een uitdrukking uit de narratologie, en met name het scenarioschrijven, die benadrukt dat de schrijver er goed aan doet om waar mogelijk vertelde informatie te vervangen door beeld. Deze techniek, waarbij onder meer non-verbale communicatie hoort, moet ervoor zorgen dat de scène van een narratieve film visueler en dynamischer overkomt. De narratieve film hanteert dit voorschrift eerder als een richtlijn – dialoog blijft bijna steeds prominent aanwezig. Experimentele filmers en mediakunstenaars doorbreken deze gewoonte. Ze volgen het Show, don’t tell principe veel principiëler en tegelijk vindingrijker dan de verwachtingen van de conventionele narratieve film toelaten. Defurne toont hoe hij zelf, en een aantal inspirerende, soms bevriende filmmakers een filmtaal hanteren waarin dialoog min of meer ontbreekt dan wel ondergeschikt is aan andere elementen van de filmtaal. Hij laat u kennismaken met het rijke arsenaal aan non-dialogische expressiemiddelen.

Reading Images
Edition / Book / Work of Art

Zelden ontgaat verbeelding haar eerste druk”, is een zinnetje dat te lezen is op de site van het Frans Masereel Centrum. Dit centrum is gevestigd in Kasterlee en is een plek waar nationale en internationale kunstenaars, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, elkaar ontmoeten en experimenteren. Het is evenwel volop in verbouwing: het werkt aan een nieuw atelier, een nieuwe tentoonstellingsruimte én een nieuw residentieprogramma, en wordt zeker een plek die we met BILDNIS zullen bezoeken zodra de werken voltooid zijn. In navolging van het werk van de wereldbekende graficus en houtsnijder Frans Masereel en de tentoonstelling die we in Mu.ZEE zagen “Verzet in beelden”, gaan we voor dit seizoen terug in dialoog met papier, de tekening, het kunstboek, het boek als kunstwerk of grafiek als kunstvorm. We gaan hiervoor kennismaken met het oeuvre van een aantal kunstenaars, in hun atelier, in een speciale presentatie of in een tentoonstelling. We gaan in gesprek met Maria Blondeel in Gent, Goedele Peeters in Brugge en Karel Verhoeven en Kevin Reynaert in Oostende.

De zomer van 2018
West-Vlaanderen…

West-Vlaanderen is in de zomer van 2018 dé provincie voor wie van hedendaagse kunst houdt. Met Beaufort langs de kust, de Triënnale in Brugge, PLAY in Kortrijk, Drawing Days in Oostende, het kunstenfestival in Watou, “Only art can break your heart” in Koksijde of de tentoonstelling rond James Ensor in Mu.ZEE. Meer nog: er zijn een heleboel initiatieven die zich lokaal ontwikkelen, die ruimte geven aan de verbeelding via kunst, poëzie, architectuur. Zelfs de regionale televisie wijdt er een programma aan: in KunstRepubliek zoomen de journalisten elke week in op de verhalen van kunstwerken. En in Happy Hour op Klara werden West-Vlaamse kunstprojecten in de kijker gezet. Zeker de moeite om eens te herbeluisteren via https://klara.be/programma/happy-hour. Met BILDNIS focussen we op een aantal van deze projecten en maken er onmiddellijk ook een speciaal moment van. We proberen er iets exclusief van te maken, zodat er – naast het gewone bezoek – ook iets extra’s aan verbonden is, zoals een ontmoeting met kunstenaar Stief DeSmet in Beaufort, een ontdekking van Ruimteveldwerk in Triënnale Brugge of een gesprek met kunstenaar Arjan Janssen tijdens de Drawing Days.