Veertiendaagse reis naar Armenië en Georgië

Zaterdag 25 mei – vrijdag 7 juni 2013

Veertiendaagse reis naar Armenië en Georgië met bezoek aan een aantal bijzondere kunststeden

6_armenie 2

Vanuit de stad Yerevan: excursies naar Echmiadzin, de beroemde kathedraal en het hoofd van de Armeense kerk, het complex van Zvarnots, de door Unesco beschermde parel van de Armeense architectuur en Hripsine; verkenning van de Aragatsotn-streek, “de voet van Aragats”, de hoogste berg van Armenië, bezoek aan het Genocide Museum, de stad Garni en het grotklooster van Guéghard.

Bezoek aan het prachtig gelegen klooster van Khor Virab, waarvan de overlevering zegt dat Sint Gregorius hier gedurende 15 jaar in de diepe put onder de kerk overleefde; Areni, beroemd om z’n Armeense rode wijn; het klooster van Noravank en Yeghegnadzor, de hoofdstad van de regio Vayots Dzor.

Tocht over de Selimpas naar het Sevanmeer met een stop aan het Sevanavank kerkje in de bergen van de Lage Kaukakus. Dilijan en omgeving staan gekend als “het kleine Zwitserland van Armenië”.

Bezoek aan de grensstreek van Armenië & Georgië. Bezoek aan Tbilisi, met de typische badhuizen; Mtskheta, de historische hoofdstad en religieus centrum van Georgië; het architecturale complex van Ananuri, Gudauri met de stad Gori, waar het geboortehuis van Stalin staat.

Rit naar Ouplistikhé, een stad die volledig uitgehouwen werd in de rotsen door de Imereti regio en Kutaissi, de stad die reeds in de Homerus vermeld stond als eindpunt van de 
reis van Jason en de Argonauten. Bezoek aan Guélati, het kloostercomplex; stad Vardzia en het fort van Khertvisi.

Richtprijs per persoon: 1.985 euro voor de reis op basis van tweepersoonskamers / singlesupplement op aanvraag (transfers, begeleiding, overnachtingen en transport inbegrepen) en 450,31 euro voor de internationale vluchten (+ 40 euro ticketing fee incl. luchthaventaksen). Vliegtuigreizen zijn momenteel heel voordelig: dus hoe vroeger u inschrijft, hoe goedkoper. Visum, annulatie- en reisbijstandsverzekering, inkomgelden en fooien zijn niet inbegrepen in de prijs.

Informatie en inschrijving via Nicole Christiaens-Van Iseghem: vaniseghem.nicole@gmail.com. Inschrijven kan via een voorschot van 500 euro op rekeningnummer 280-0407407-44 (IBAN BE55280040740744 / BIC GEBABEBB).

DAGPROGRAMMA

Zaterdag 25 mei 2013: Dag 1. Vertrek naar Armenië

– Treinverbinding Brussel Zuid-Parijs Charles de Gaulle: vertrek 10:21 – aankomst 11u31
– Vlucht Parijs Charles de Gaulle –Yerevan : vertrek 13u2- aankomst 19:55
– U wordt door de privégids afgehaald van de luchthaven, naar uw centraal gelegen hotel gebracht en krijgt nog de mogelijkheid een diner te nuttigen.
– Overnachting in het hotel

Zondag 26 mei 2013: Dag 2. Yerevan, excursie Echmiadzin, Zvarnots en Hripsine

– Ontbijt in het hotel
– ’s Ochtends bezoekt u Echmiadzin, de beroemde kathedraal en het hoofd van de Armeense kerk. Op zondagochtend vindt hier een indrukwekkende dienst plaats. Zeker de moeite waard om te beleven. Op de retour naar de hoofdstad stoppen jullie bij het complex van Zvarnots, de door Unesco beschermde parel van de Armeense architectuur.
– Lunch
– In de namiddag rondrit door de stad en bezoek aan het National History Museum op het centrale Republic Square: werkelijk een uniek museum met de prachtigste vondsten vertellend over de geschiedenis van Armenië vanaf de prehistorie.
– Diner
– Overnachting in het hotel

Maandag 27 mei 2013: Dag 3: de omgeving van Yerevan en het Genocide museum

– Ontbijt in het hotel
– Vertrek naar de Aragatsotn-streek, “de voet van Aragats”-de hoogste berg van Armenië (4.095 m), gelegen ten westen van Yerevan. De natuur is hier op zijn mooist.
De stad Talin wordt reeds bewoond sinds 2000 jaar BC. De stad doorstond aanvallen van de Arabieren (8e eeuw), aanhoudende vernielingen door de Seldjoukides (1161-1162), aanvallen door de Ottomaanse sultan Sélim II (1514) en verschillende aardbevingen. Hier hebben de mooie oude kerkstenen een echt verleden. Aroutj kende zijn gouden jaren tijdens de regering van G. Mamikonian (661-685) toen de stad het administratieve en militaire centrum van het land was. Uit deze periode dateren de St Gregorius kathedraal en het prinselijk paleis.
– Terugkeer naar Yerevan
– Lunch
– In de namiddag bezoek aan het monument van de Genocide en het beklijvende museum
– Diner
– Overnachting in het hotel

Dinsdag 28 mei 2013: Dag 4: Yerevan – Garni-Guéghard

– Ontbijt
– Bezoek aan het Matenadaran museum met de schitterendste manuscripten : in 1 grote zaal van het museum liggen de prachtigste geschriften tentoongesteld, met schitterende tekeningen verlucht. Hier ligt ook de eerste Armeense Bijbel en de Evangelies met schitterende miniaturen. Het museum herbergt meer dan 17.000 manuscripten, diep weggeborgen in de rotswand achter het museum.
– Vertrek naar Garni met lunch in een lokaal restaurantje waar jullie het maken van het typische brood “ Lavash “ kunnen meemaken.
 Bij Garni vindt u een tempel uit de eerste eeuw na Christus, die enigszins doet denken aan een Griekse tempel. Dit is wat is overgebleven van wat ooit de zomerresidentie van de Armeense vorsten was, een complex vol paleizen en tempels. De tempel kijkt uit over een prachtige kloof. Bezoek ook het Romeinse badhuis met prachtige mozaïeken.
 Hier bestaat de mogelijkheid een vocaal concert te organiseren in de tempel – de akoestiek en de omgeving zorgen voor een buitengewone ervaring. Iets verder ligt één van de hoogtepunten van een bezoek aan Armenië, het grotklooster van Guéghard. Dit klooster ligt aan de rand van een bergwand en is gedeeltelijk in die wand gebouwd. U vindt donkere kapellen in de bergwanden met een fantastische akoestiek.
– Terugkeer naar de hoofdstad
– Diner
– Overnachting in het hotel

Woensdag 29 mei 2013: Dag 5: Yerevan – Khor Virap- Noravank – Yeghegnadzor

– Ontbijt
– Jullie verlaten Yerevan voor een tocht naar het zuiden van Armenië. De eerste stop is het prachtig gelegen klooster van Khor Virab (=diepe put). De overlevering zegt dat St Gregorius hier gedurende 15jaar (!) in de diepe put onder de kerk overleefde. Niet alleen is dit de plaats waar het christendom in 301 de staatsreligie van het land werd, maar het is schitterend gelegen aan de voet van Mont Ararat, met slechts een obstakel tussen klooster en berg, de Turkse grens.
Vervolgens rijden jullie de mooie provincie Vayots dzor binnen. Na twee uur rijden stopt u in het dorpje Areni, beroemd om z’n Armeense rode wijn. Een volgende stop is het klooster van Noravank. Ook dit klooster is prachtig gelegen aan een het begin van een kloof, te midden van imposante rotspartijen. De natuur is hier heel ruig, nauwelijks vegetatie. Speciaal aan het klooster is de symmetrische buitentrap waarlangs de adel binnenging zonder zich te mengen met het gewone volk.
Jullie reizen verder naar Yeghegnadzor, de hoofdstad van de regio Vayots Dzor.
– Diner
– Overnachting in het hotel

Donderdag 30 mei 2013: Dag 6: Yeghegnadzor – Selim – Noraduz-Dilijan

– Ontbijt
– Jullie maken een prachtige tocht over de Selim pas naar het Sevan meer. De Selim pas is al vanaf de tijden van de Zijderoute een belangrijke doorgang voor veel handelswegen. U vindt er de in 1332 gebouwde karavanserai die vandaag de best bewaarde van het land is.
 Stop aan het dorpje Noraduz aan het Sevanmeer, waar u honderden Armeense khatchkars of “kruisstenen in een veld ziet liggen.
– Lunch
– Rit rond het mooie Sevanmeer met een stop aan het Sevanavank-kerkje. Vanop de hoogte mooi overzicht over het meer. Het Sevanmeer is een van de drie heilige Armeense meren en het enige nog op Armeens grondgebied (de andere twee zijn het Van meer in Turkije en het Meer van Urumiye in Iran). Het meer is oorspronkelijk van vulkanische oorsprong en herbergt veel vis. Op een schiereilandje in het meer ligt het Sevanklooster.
– U verlaat het meer en rijdt de bergen van de zgn. Lage Kaukakus in om te overnachten in het bergresort van Dilijian.
– Diner
– Overnachting in het hotel

Vrijdag 31 mei 2013: Dag 7: Dilijan en omgeving

– Ontbijt
– Dilijan ligt in de prachtige beboste heuvels. Hier heeft de Tufenkyan hotelgroup een volledige straat gerestaureerd met huizen met prachtige houten balkons. Dilijan en omgeving staan gekend als “het kleine Zwitserland van Armenië”. Een dag vol prachtige kloosters staat vandaag op het programma :
Haghartsine in de beboste heuvels rond Dilijan.
traditionele lunch in Dilijan
na de middag vertrek naar de Lori regio en de Debed Canyon. Dit is een heuvelachtig en bosrijk gebied rondom de Debed rivier, nabij de plaats Alaverdi. Hier bezoekt u de kloosters van Haghpat en Sanahin, allebei Werelderfgoed monumenten. Ze behoren dan ook beiden tot de meest indrukwekkende kloosters van het land. De middeleeuwse brug in Alaverdi geeft een verwarrend uitzicht op de prachtige natuur en de oude verlaten koperfabrieken.
– Rit naar het dorp Toumanian
– Diner
– Overnachting

Zaterdag 1 juni 2013: Dag 8: Toumanian- Georgië- Tbilisi

– Ontbijt
– Vertrek naar de grensstreek Armenië-Georgië.
 Aan de Georgische kant van de grensovergang worden jullie opgewacht door uw Georgische gids en veranderen jullie van transport.
– Aankomst in Tbilisi en transfer naar het hotel.
– Lunch
– Bezoek langs de Avenue Roustaveli, de slagader van de stad waar de belangrijkste gebouwen gelegen zijn; de Opera, het theater. Prachtig zicht op de stad vanuit het Narikhala fort. Jullie sluiten het bezoek af in de wijk met de typische badhuizen. (Tbilisi : warme bron omwille van de vele warme zwavelbronnen)
– Diner in een traditioneel restaurant
– Overnachting

Zondag 2 juni 2013: Dag 9: Tbilisi

– Ontbijt
– Ontdekking van het oude en het nieuwe Tbilisi. De monumenten liggen allemaal op wandelafstand; de Metekhikerk, de oudste synagoge, de Sioni Kathedraal, ook enkele beroemde houten huizen uit de 19e eeuw bleven bewaard. Op het einde van de voormiddag bezoek aan het Nationaal Museum met artisanale 
kunstwerken voornamelijk uit goud en zilver.
– Lunch
– Breng zeker een bezoek aan het ‘badhuis’, met een onvergetelijke impressie van Pushkin, Lermontov en Duma.

Maandag 3 juni 2013:
Dag 10 Tbilisi-Mtskheta-Ananuri-Gudauri

– Ontbijt
– ‘s Ochtends rijden jullie naar de historische hoofdstad en religieus centrum van Georgië: 
Mtskheta. Deze site kent meer dan 3000 jaar geschiedenis. U bezoekt er de Jvari Kerk (6de eeuw) en de Svetitskhoveli Kathedraal (11de eeuw), waar het Kleed van Christus ligt begraven. Beide kerken zijn Unesco Werelderfgoed
– Rit door de bergen van de hoge Kaukasus langs de beruchte militaire weg die Tbilisi met het Russische Vladikavkaz verbindt.
– Lunch
– Stop onderweg bij het architecturale complex van Ananouri
– Aankomst in Goudaouri
– Diner
– Overnachting in het hotel

Dinsdag 4 juni 2013: Dag 11 Goudaouri–Gori–Kutaissi

– Ontbijt
– Vertrek naar Centraal Georgië en de stad Gori, waar het geboortehuis van Stalin staat. 
Bezoek aan het bijhorende museum. Rit naar Ouplistikhé, een stad die volledig uitgehouwen werd in de rotsen. Op een oppervlakte van 8ha vinden jullie hier grotten, etc.
– Lunch
– Verdere rit naar de Imereti regio, het westen van het land met een stop onderweg bij de lokale markt met aardewerken potten en ceramiek.
– Aankomst in Kutaissi, de stad die reeds in de Homerus vermeld stond als eindpunt van de 
reis van Jason en de Argonauten. De stad wordt omringd door loofbossen. In de vooravond bezoek aan de kathedraal van Bagrati, geklasseerd door de Unesco en
gerestaureerd in 2012.
– Traditioneel diner
– Overnachting in het hotel

Woensdag 5 juni 2013: Dag 12 Kutaissi-Guelati-Bakuriani

– Ontbijt
– In de ochtend krijgen jullie de gelegenheid om de lokale markt te bezoeken, gekend in heel Georgië omwille van zijn grote variëteit fruit, groenten en verse kruiden. Echte “couleur local”
– In de namiddag vervolgen we ons bezoek bij Guélati, het kloostercomplex op een 12-tal km 
van Kutaissi. Dit was één van de belangrijkste onderwijskundige centra van het oude Georgië.
– Op een 10-tal km van Kutaissi vinden we een prachtig grottencomplex, gekend om zijn mooie
 stalagmieten en stalagtieten.
– Overnachting in het hotel

Donderdag 6 juni 2013: 
Dag 13 Bakuriani-Vardzia-Khertvisi-Tbilissi

– Ontbijt
– Bezoek aan de stad Vardzia (12e eeuw), volledig uitgehouwen in de rotsen. Uitgehouwen in 
de rots vinden we een kerk met prachtige schilderingen, een apotheek en geheime tunnels. Onderweg een korte stop bij het fort van Khertvisi uit de 10e eeuw
– Lunch
– Verder rit naar Tbilisi waar jullie in de vooravond aankomen.
– Diner
– Overnachting in het hotel

Vrijdag 7 juni 2013: Dag 14 Tbilissi-Brussel

– Heel vroege transfer naar de luchthaven
– Vlucht Tbilisi – Rome : vertrek 05u00 – aankomst 07u15
– Vlucht Rome – Brussel: vertrek 08u55 – aankomst 11u10

Richtprijs per persoon:
1.985 euro – op basis van tweepersoonskamers/ singlesupplement op aanvraag – vanaf 16 personen.

Het arrangement is inclusief:
– alle overnachtingen in genoemde 3/5* hotels in drie tweepersoonskamers, inclusief ontbijt – privé vervoer per ac-bus met chauffeur volgens programma
- lokale Franssprekende gids volgens programma
- in de reisroute genoemde excursies, incl. entreegelden
– transfers van hotel naar airport h/t
– vol pension
– BTW

Het arrangement is exclusief:
– internationale vlucht
– niet in het programma vermelde excursies/toegangen en uitgaven van persoonlijke aard
– visum Armenië
– overige niet genoemd transport en transfers
– fooien chauffeur/ gids (richtlijn: chauffeur of gids voor een hele dag EUR 3-5 per persoon)
– overige extra uitgaven niet genoemd in programma
– andere maaltijden dan vermeld in het programma en alle dranken
– annulatie- en reisbijstandsverzekering (beide sterk aan te bevelen)

Opmerkingen:
De opgegeven prijzen zijn onder voorbehoud van beschikbaarheid, wisselkoersschommelingen, luchthaventaksen en definitieve prijszetting op moment van boeking.
Alle eventuele kosten die zouden kunnen voortvloeien uit annulaties, vertragingen, overboekingen,… van vluchten worden in geen geval door de organisatie gedragen.
Afhankelijk van lokale omstandigheden – buiten onze wil – is het mogelijk dat bepaalde delen van het programma ter plaatse aangepast moeten worden.

Adviesbedrag zakgeld: 100 euro per week per persoon
. Met dit zakgeld kunt u de overige maaltijden, drankjes en etenswaren, eventuele excursies ter plaatse, alle overige entreegelden in de Kaukasus bekostigen. U kunt op diverse plaatsen geld afhalen, hier en daar creditcards gebruiken en anders cash euro’s of travellers cheques omwisselen. Souvenirs zijn niet bij het adviesbedrag inbegrepen. Wij adviseren wat extra geld mee te nemen voor eventuele souvenirs en noodgevallen.

Annulatievoorwaarden:
De annulatievoorwaarden van onze leveranciers zijn van toepassing. Ze zijn vrij streng.
Annulatiekosten van tickets in economy zijn in de meeste gevallen 100%. Ook de long haul business tickets zijn niet kosteloos wijzigbaar of annuleerbaar.
Daarom dringen we nogmaals aan zeker een goede annulatieverzekering te nemen.
– Het voorschot van 30% is niet terugbetaalbaar
– Vanaf 60 dagen voor vertrek: 60% kosten
– Vanaf 30 dagen voor vertrek 100% kosten

Reisformaliteiten:
Internationale reispas geldig voor de hele duur van de reis. Let erop dat er voldoende lege bladzijden zijn.
Voor een bezoek aan Georgië heeft u tegenwoordig geen visum meer nodig. Wel moet uw paspoort nog 6 maanden na de terugreisdatum geldig zijn.
Voor een bezoek aan Armenië geldt wel een visumplicht. Dit visum kost ongeveer 10 euro pp en is ter plaatse bij aankomst op de luchthaven verkrijgbaar.
Wettelijk zijn er geen inentingen verplicht.
Bewijs van vaccinatie tegen Gele Koorts is enkel verplicht als u van een land komt waar Gele Koorts voorkomt. Voor concreter medisch advies verwijzen we dan ook naar uw huisarts of het Tropisch Instituut in Antwerpen (tel 03 247 64 02 of www.itg.be) of de provinciale ministeries van volksgezondheid.

Hier kan u het reisschema in PDF formaat downloaden