Tiendaagse reis naar Noord-Italië

Woensdag 25 september – woensdag 2 oktober 2013

Tiendaagse reis naar Noord-Italië met bezoek aan een aantal bijzondere kunststeden

4_italie 2

Venetië. Bezoek aan de Biënnale met gids Sabine Grimal. Curator van deze 55ste editie is Massimiliano Gioni. De Belgische inzending voor Beeldende Kunst is Berlinde De Bruyckere.

Verona. De stad van het vermaarde liefdespaar Romeo en Julia (William Shakespeare). Bezoek aan de bekende Arena waar beroemde opera’s worden opgevoerd van Verdi, Puccini en Rossini.

Padova of Padua, één van de belangrijkste kunststeden in 
Italië, ook bekend als de stad van Sint-Anthonius. Bezoek aan de basiliek Sant’Antonio, met een aantal werken van Donatello.

Mantova, geboorteplaats van Vergilius, grote Romeinse dichter geboren in ’70 voor Christus.

Ferrara, de ‘Citta delle Biciclette’, de roze fietshoofdstad van Italië.

Bologna, hoofdstad van de regio Emilia–Romagna met de oudste universiteit van Europa ‘Alma Mater Studiorum’ (1088). Hier studeerden onder meer Dante en Petrarca. Bezoek aan de middeleeuwse torens ‘Le due torri Asinelli e Garisenda’.

Richtprijs per persoon: 2.090 euro (double) / 2.320 euro (single) voor de reis (transfers, begeleiding, overnachtingen en transport inbegrepen) en 110 euro voor de internationale vluchten(+ 40 euro ticketing fee incl. luchthaventaksen). Vliegtuigreizen zijn momenteel heel voordelig: dus hoe vroeger u inschrijft, hoe goedkoper. Annulatie- en reisbijstandsverzekering, inkomgelden en fooien zijn niet inbegrepen in de prijs.

Informatie en inschrijving via Nicole Christiaens: vaniseghem.nicole@gmail.com. Inschrijven kan via een voorschot van 500 euro op rekeningnummer 280-0407407-44  (IBAN BE55280040740744 / BIC GEBABEBB).

DAGPROGRAMMA

Woensdag 25 september 2013: Dag 1. Brussel – Venetië

– Vandaag vliegen we van Brussel naar Venetië: vertrek 06u30 aankomst 08u15.
– Privé-transfer met watertaxi van de luchthaven naar hotel Saturnia.
– Vrije lunch.
– Deze namiddag brengen jullie een bezoek aan de 55ste editie van o.l.v. mevr. Sabine Grimal de 2-jaarlijkse kunstbiënnale. Meer dan 50 deelnemende landen uit 5 verschillende continenten presenteren elk een eigen selectie van kunstenaars. 28 landen hiervan exposeren in een eigen tentoonstellingsgebouw op een speciaal areaal (de Giardini) in het stadsdeel Castello. De Gentse kunstenares Berlinde De Bruyckere is de Belgische inzending voor Beeldende Kunst. Ze won onder meer de Vlaamse cultuurprijs 2009 voor Beeldende Kunst. De Bruyckere werkt rond thema’s als kwetsbaarheid, vergankelijkheid en eenzaamheid. De beeldmotieven in haar werk zijn hoofdzakelijk paardenlichamen, gedeformeerde lichamen en bomen. Curator van deze Biënnale is Massimiliano Gioni (°1973), in 2010 reeds curator van de kunstbiënnale in Gwangju, Zuid-Korea (de eerste Europese én de jongste curator van dit event). Sinds december 2006 werkt hij als curator in het Museum van Moderne Kunst in New York. Het cv van Gioni is ronduit indrukwekkend. Daarnaast zijn er nog talrijke evenementen en exposities van hedendaagse kunst. Het is die confrontatie tussen het eeuwenoude Venetië en het nieuwe in de kunst die de Bïennale tot een zeer boeiende belevenis maakt.
– Vrij diner (niet inclusief).
– Overnachting in hotel Saturnia.

Donderdag 26 september 2013: Dag 2. Venetië

– Ontbijt in het hotel.
– Onze Franstalige gidse mevr. Sabine Grimal leidt ons verder rond op de Biënnale en de meest interessante musea van de stad.
– Vrije lunch.
– ’s avonds diner in hotel Saturnia in restaurant ‘La Caravella’. Bij mooi weer diner in de patio ‘the Courtyard’. Overnachting in hotel Saturnia.

Vrijdag 27 september 2013: Dag 3. Venetië – Verona – Padova

– Ontbijt in het hotel.
– Transfer naar Verona. Dit is ongeveer 2 uur rijden.
– Privé geleid bezoek aan Verona. Verona, de stad van het vermaarde liefdespaar Romeo en Julia (William Shakespeare) draagt 
nog steeds de sporen van een glorieus verleden. De belangrijkste monumenten zijn de gotische graftomben op de Piazza dei Signori en het Castelvecchio. In het Castelvecchio vinden we het Civico Museo D’Arte, een museum voor beeldhouw- en schilderkunst.
 Ook de Basilica San Zeno Maggiore is belangwekkend, zowel door de Romaans-Lombardische architectuur als door het drieluik van Mantegna dat ze bevat. Typerend voor Verona is ook de bekende Arena. Tot op vandaag maakt de stad nog steeds gretig gebruik van de volmaakte akoestiek van de arena. Binnen het indrukwekkende Romeinse amfitheater, dat 25.000 toeschouwers kan bevatten, worden muziekspektakels opgevoerd. In de zomer hebben hier wereldberoemde opera’s plaats zoals van Verdi, Puccini en Rossini. De ensceneringen zijn enorm, soms werken er wel 1500 personen aan een uitvoering mee.
– Lichte lunch.
– Transfer naar Padova. 100 km – ongeveer een uur rijden.
– Diner in een lokaal restaurant, op wandelafstand van ons hotel.
– Overnachting in hotel Belludi 3è.

Zaterdag 28 september 2013: Dag 4. Padova

– Ontbijt in het hotel.
– Privé geleid bezoek aan Padova. Padova of Padua, een van de belangrijkste kunststeden in 
Italië, is ook bekend als de stad van Sint-Anthonius. Ooit begonnen als een vissersdorp, en uitgegroeid tot één van de welvarendste steden van het Romeinse Rijk. Ondanks vernielingen door oorlogen heeft Padua haar structuur goeddeels behouden: een wirwar van straatjes met arcades en monumentale pleinen, bescheiden huizen en imposante 
gebouwen. Deze compacte stad huisvest vele mooie schatten: ‘La dotta’ – ‘de geleerde’ is thuishaven van een aantal van de oudste en meest 
gerenommeerde universiteiten van Italië. Fenomenen zoals Petrarch, Dante en Galileo hebben hier gestudeerd. De hoofdzetel van de in 1222 gestichte universiteit is het Palazzo del Bo: een grote groep gebouwen uit de 16de eeuw met moderne toevoegingen uit de 20ste eeuw. Bijzonder interessant zijn het Oude Binnenhof van Andrea Moroni, de zaal met de stoel van Galileo, de Aula Magna vol wapens en decoraties en het beroemde Anatomische Theater van G. Fabrici d’Acquapendente, het oudste van de wereld. De Caffé Pedrocchi is een ingewikkeld neoklassiek gebouw met een flamboyante gotische ‘gril’ van de architect Giuseppe Jappelli (1831). Hier schonk Pedrocchi de beste koffie van de stad. Het was een beroemde ontmoetingsplek van wetenschappers en het toneel van de studentenopstand in 1848. Het oude Romeinse amfitheater (de Arena) omringt de Scrovegnikapel die de volledig intact gebleven en recent gerestaureerde serie fresco’s van Giotto (1303-1305) bevat. Het is één van de grootste monumenten aller tijden van figuratieve kunst. Het baken van Padua is de basiliek Sant’ Antonio in Romaans-gothische stijl, met 8 koepels en oosterse klokkentorens. Hier bevindt zich het lichaam van Sint-Anthonius. Terecht onderwerp van talloze pelgrimstochten. Onder de vele kunstwerken noemen we de fresco’s van Altichiero en Giusto de’ Menabuoi (eind 14e eeuw); de Crucifix, sculpturen en bronzen bas-reliëfs van het Hoogaltaar, voortreffelijke werken van Donatello (1444-1448). Aan Piazza dei Signori vinden we in de toren van het Palazzo del Capitaniato de oudste 
astronomische klok van Italië, gebouwd door Giovanni Dondi. Op het grootste stadsplein van het land, Prato della Valle, bevindt zich een park en veel mooi beeldhouwwerk.
– Lichte lunch wordt voorzien.
– Diner.
– Overnachting in hotel Belludi 37.

Zondag 29 september 2013: Dag 5. Padova – Mantova – Ferrara

– Ontbijt in het hotel.
– Transfer naar Mantova. Dit is ongeveer 3 kwartier rijden.
– Privé geleid bezoek aan Mantova, geboorteplaats van Vergilius, grote Romeinse dichter 
geboren in ’70 voor Christus. In de Renaissance was dit de residentie van de machtige familie Gonzaga. Deze kunststad wordt aan 3 zijden omgeven door water – de rivier Mincio. Deze is zo breed 
dat ze eerder aan een meer doet denken. Hier bezoeken we onder meer het monumentale Palazzo Ducale met de beroemde fresco’s 
van Pisanello en Mantegna, en het Palazzo Te met de spectaculaire fresco’s van Giulio 
Romano, naast enkele gebouwen van L.B. Alberti.
– Lichte lunch in Mantova.
– We rijden verder naar Ferrara. Dit is ongeveer 1 u 45 rijden.
– Diner in een nabijgelegen restaurant.
– Overnachting in hotel Annunziata.

Maandag 30 september 2013: Dag 6. Ferrara

– Ontbijt in het hotel.
– Privé geleid bezoek aan Ferrara. Symbolen van de ‘Citta delle Biciclette’ – ‘de roze fietshoofdstad van Italië’ – zijn de Leon 
d’Oro (de stenen ‘beesten’ die de wacht houden aan de Kathedraal) en de diamant, die de familie d’Este symboliseert. Deze steenrijke familie was eeuwenlang heer en meester van de regio en was bijgevolg de opdrachtgever voor tal van prachtig renaissancebouwwerk. Biaggio Rossetti bouwde in opdracht van deze familie het Palazzo dei Diamanti. Een ander bouwwerk van de familie is het Castello Estense. Het Palazzo Schifanoia heeft unieke fresco’s van de vier seizoenen. Ferrara bestaat deels uit een mooi middeleeuws centrum met krappe krioelende straatjes, en deels uit brede renaissancelanen vol paleizen en statige villa’s. We maken een boottocht op Comacchio, met zijn 3 bruggen ook wel klein Venetië genoemd. Deze ‘Trepponti’ verbindt de 3 kanalen.
– Lichte lunch.
– Wat Père-Lachaise is voor Parijs, is Certosa voor Ferrara. Op dit indrukwekkende kerkhof rusten onder meer Borso d’Este, Giovanni Boldini en Filippo de Pisis. Allen speelden ze een belangrijke rol in het rijke verleden van de stad. Sophia Loren lanceerde in het decor van de Podelta haar carrière met de film ‘La donna del fiume’. Aan het hof van de Estes waren schrijvers als Petrarca, Ariosto en Tasso kind aan huis, hier kwam Rogier Van der Weyden schilderen en speelde Adriaan Willaert muziek. We sluiten de dag af met een bicicletta: een mengeling van witte wijn en campari.
– Diner in een nabijgelegen restaurant.
– Overnachting in hotel Annunziata.

Dinsdag 1 oktober 2013: Dag 7: Ferrara – Bologna – Ferrara

– Ontbijt in het hotel.
– Privé geleid bezoek aan Bologna. Dit is 45 min rijden. Bologna, hoofdstad van de regio Emilia–Romagna, heeft de oudste universiteit van Europa, 
‘Alma Mater Studiorum’ (1088). Hier studeerden onder meer Dante en Petrarca. Thomas Becket, Paracelsus en Albrecht Dürer waren hier te gast. Gewezen voorzitter van de Europese Commissie en ex-premier Romano Prodi was hier hoogleraar. De Bolognezen zelf geven de essentie van hun stad aan met de kwalificaties ‘La Dotta’ – ‘De Geleerde’, ‘La Rossa’ – ‘De Rooie’ en ‘la Grassa’ – ‘De Dikke’ verwijzend naar de universiteit, de communistische achtergrond en de rode kleur van tal van bouwwerken, en de eetcultuur van de inwoners. Bijzonder kenmerkend voor het uitzicht van Bologna zijn de twee middeleeuwse torens Garisenda en Asinelli, ‘Le due torri Asinelli e Garisenda’.  In het Oratorio di Santi Cecilia genieten we van de fresco’s die Amico Aspertini en andere renaissanceschilders aan de patroonheilige van de muzikanten wijdden. We bezoeken ook zeker de weelderige residentie die kardinaal Poggi in de 16de eeuw liet bouwen. De muurschilderingen zijn er prachtig. Deze worden als een soort encyclopedie voor de moderne wetenschap gebruikt.  Een ander hoogtepunt is één van de levensgrote figuren die ceroplasticus (anatomisch wasboetseerkunstenaar) Ercole Lelli in 1742 boetseerde in opdracht van paus Benedictus XIV.
– Lichte lunch.
– Terugkeer naar Ferrara.
– Afscheidsdiner in een lokaal restaurant in Ferrara
– Overnachting in hotel Annunziata.

Woensdag 2 oktober 2013: Dag 8. Bologna – Brussel

– Ontbijt in het hotel.
– Transfer naar de luchthaven van Bologna. Dit is 45 min rijden.
– Vandaag vliegen we van Bologna naar Brussel: vertrek 11u55 aankomst 13u45.

Richtprijs per persoon: 2.090 euro (double) / 2.320 euro (single) – vanaf 16 personen.

Inbegrepen in de prijs:

–  Alle luchthaventransfers
–  Lokale Franstalige privégids/begeleider
–  Alle vermelde transfers
–  Transport gedurende 6 dagen met minibus (24 à 25 plaatsen), airco, chauffeur, parking en 
taksen
–  Accommodatie zoals vermeld
–  Maaltijden zoals aangegeven
–  Vol pension beginnend vrijdagochtend 27 september tot en met woensdagochtend 2 oktober. Exclusief dranken.
–  De vermelde activiteiten en toegangsgelden
–  Lokale overheids- en servicetaksen
–  BTW

Niet inbegrepen:

–  Internationale vluchten (op dit moment 110 euro + 40 euro ticketing fee incl. luchthaventaksen)
–  Annulatie- en bijstandsverzekering (sterk aan te bevelen)
–  Niet in het programma vermelde excursies/toegangsgelden en uitgaven van persoonlijke aard
–  De inkomgelden op de sites en de musea
–  Andere maaltijden dan deze hierboven vermeld en dranken
–  Departuretaks
–  Early check in / late check out
–  Fooien (ongeveer 40 euro per persoon)

Hier kan u het reisschema in PDF formaat downloaden